Monday, October 17, 2011

Aiman & Munirah [Cerpen]

     Masing-masing khusyuk menghadap laptop. Fokus menyiapkan 'assingment'. Kipas yang berputar laju menghilangkan keringat mereka. Menjadikan katil sebagai meja memang solusi terbaik bagi mengelakkan tidur di petang hari. Lagu 'Penghujung Rindu' nyanyian Jamal Abdillah telah diulang main sebanyak 7 kali. Aiman menghirup 'hot choclate'nya yang masih berasap nipis secara perlahan. Menikmatinya mungkin.
'Dah tujuh kali kau putar lagu ni. Kau perasan tak?' Aiman bertanya. Matanya masih di skrin laptop. Munirah berpaling. 'Kau kira ke?'. Dia membalas pertanyaan dengan pertanyaan. Aiman mengangguk. Munirah tersenyum nipis. Tangan yang terhenti, meneruskan pekerjaan.
Munirah berhenti sekali lagi. Lama. 
'Aiman.' Dia diam, menunggu reaksi Aiman. 
'Hmm..'. Aiman menjawab. 'Kau agak-agak kehidupan kau macam mana?'.
Kali ini giliran Aiman pulak yang terhenti. Wajahnya dipalingkan kepada sahabat.
'Maksud kau?'.
'Maksud aku, macam mana cara kau menghargai kehidupan kau?'
Soalan Munirah membuatkan Aiman terdiam. Seminit. Dua minit. Masih tidak beriaksi.
Tidak lama kemudian, Aiman tersenyum. 
'Cara kau menghargai kehidupan kau pulak, macam mana?'. Munirah sudah mula terasa pelik. Soalan berbalas soalan.
'Ala.. kau jawab dulu. Nanti aku jawab soalan kau. Dengan aku pun nak berkira ke?' Aiman cepat-cepat berkata sebelum Munirah menzahirkan protes.
'Kalau aku, aku enjoy lah kot. Manfaatkan masa muda ni, buat apa yang kita suka. Tengok wayang, pergi main banyak-banyak games dekat Time Square, shopping bila ada sales dan buat benda-benda yang enjoy lah.'
Aiman mengangguk. 'Betul cara kau hargai kehidupan kau. Salah satu cara menghargai kehidupan adalah dengan tidak melakukan maksiat terhadap Allah. Kau boleh buat apa sahaja yang kau nak buat, as long as perbuatan itu tidak melanggar perintah Allah.' Aiman tersenyum manis.
'Kau boleh je nak pergi shopping, nak pergi main game dan sebagainya, asalkan kau buat semua tanggungjawab kau sebagai hamba Allah. Tutup aurat, solat 5 waktu, taat kepada ibu bapa.' Munirah mengangguk-anggukkan kepalanya, tanda faham.
'Tapi kan mun.. menghargai kehidupan tak sama dengan memaknakan kehidupan.' Aiman berkata lambat-lambat. Berharap sahabatnya memahami kata-katanya.
'Means?'
'Bila-bila difikir-fikirkan balik, kehidupan kita ni saaangatt singkat, kan? Tengoklah, pejam celik pejam celik, umur kita dah nak masuk 22, kan?' Munirah diam sambil mengangguk.
'Agak-agaklah lah kan, kita ni nak mati umur berapa?' Aiman sengaja bertanya. Dia memandang Munirah. Munirah membalas pandangannya. Munirah tahu, pertanyaan itu bukan untuk dijawab, tetapi untuk difikirkan.
'Mun, cuba kau google jap maksud Surah Al-mukminun, ayat 115.'
'Hah? 0oo, okey-okey. Jap ea'.
Lama Munirah mengambil masa. Mencari, membaca dan cuba untuk memahamkan. Aiman hanya memandang gerak geri sahabatnya itu. Mereka bersahabat sejak dari sekolah rendah. Ke sekolah bersama. Terpisah ketika sekolah menengah, namun percaturan Allah, mereka bertemu semula ketika masing-masing menyambung pengajian di Universiti.
'Nak aku bacakan ke? Munirah bertanya. Aiman mengiyakannya.


'Maka, apakah kamu mengira bahawa Kami menciptakan kamu secara main-main sahaja dan bahawasanya kamu kepada kami tidak akan dikembalikan?'


Suara Munirah semakin kendur apabila membaca tafsiran tersebut.
'Mun.. Allah dah warning kita dah yang kehidupan kita ni bukan untuk main-main. Tugas kita adalah untuk memaknakan kehidupan kita.'
'Macam mana nak memaknakan kehidupan? Munirah bertanya. Innocent mukanya. 
'Dengan cuba 'mengambil hati' Allah.' Rahang Munirah terjatuh ke bawah. 'Hah?'. 
'Buat yang Allah suruh, tinggal yang Dia larang. Itu yang paling penting.'
Aiman diam sebentar. Mengambil nafas. Dia memandang wajah sahabat, penuh kasih sayang.
'Buat semua tu dengan penuh rasa kehambaan.'
'Menjadi Hamba Allah bukan bermakna kena tinggalkan semua perkara berkaitan dunia. Kita cuma jangan membelakangkan Allah dalam segenap perkara. Itu je. Mun fahamkan?' Munirah terdiam. Sedang berfikir mungkin. Tangan Munirah sengaja digenggam erat. Ingin sekali dia mengalirkan aura kasih sayang melalui genggaman tangan mereka.
'Salah satu cara memberi makna dalam kehidupan ialah, pabila kita beroleh ketenangan. Walau kita enjoy macam mana sekalipun, kita tidak akan dapat ketenangan sekiranya kita jauh dari Allah, kan?'
Mata Munirah mula berkaca-kaca. 
'Tapi.. aku ni bukannya baik sangat. Tengoklah, tudung pun singkat. Pakai stokin pun tak. Tak tutup aurat kadang-kadang. Allah nak ke sayang kat aku ni?
Aiman tersenyum simpul.
'Mun.. jangan lupa, Allah ni Maaahaa Penyayang. Maaahaa Pengasih. tiada siapa yang boleh tandingi sifat pengasih dan penyayang Allah. Kalau Mun rasa, ibu Mun yang paling sweet, paling penyayang. Allah laaagii sweet dan penyayang dari tu. Jangan cepat putus asa dengan Allah. Sebab tu, kita kene CUBA untuk jadi hamba Allah yang BAIK. 
'Mun jaga hubungan Mun dengan Allah, Allah akan jaga urusan dan kehidupan Mun yang selebihnya.
'Kita sama-sama berubah untuk jadi hamba Allah yang baik. Kita nak Allah sayang pada kita. Jadi, kita kene buat apa yang Dia suruh. Dia suruh pakai stokin, kadi kita kena pakai. Dia suruh tutup aurat, kita kena buat. Dia suruh solat, kita solat. Islam ni simple, kan? Aiman memegang bahu sahabatnya. Genggaman tangan sahabat semakin dieratkan. Munirah tersenyum sambil menyapu sisa air mata. 'Hot Choclate' yang sudah kehilangan asap-asap nipis dihirup. Kehilangan sedikit kenikmatan air itu. Namun kenikmatan yang satu ini tidak dapat menandingi kenikmatan itu. Kenikmatan berukhwah.


Aiman tersenyum lebar.
'Siapa tak nak bercinta dengan sahabat sampai ke syurga oooiii'. Hati Aiman bermonolog.

1 comment: