Friday, January 20, 2012

Catatan Kenangan..

Detik waktu yang berlalu adalah guru yang memandu.
Banyak yang saya pelajari dari guru yang bernama pengalaman.


     Kelibat 'apek' tua itu kelihatan lagi. Bersendirian. Memakai topi dan bertongkatkan payung. Wajah nya kelihatan amat uzur. Namun langkahnya masih gagah diatur. Ditangannya terdapat satu bungkusan makanan kucing. Kucing-kucing yang berkeliaran seolah-olah dapat menghidu kehadiran lelaki itu. Kucing-kucing itu diberi makan. Segenggam seekor. Diberikan secara berasingan. Entah mengapa hati saya berasa belas melihat kan wajah itu. Sebahagian dari hati saya mengasak supaya menegurnya. Dan sebahagian lagi melarang asakan itu. Terlampau banyak cerita yang saya dengar dari perbualan orang ramai tentangnya. 

Lelaki lembut.
Bapuk.
Pondan.
Dan banyak lagi.

Dan gelaran-gelaran tersebut tidak menggagalkan perasaan saya untuk menegur lelaki itu.

Pagi itu, wajah uzur itu bertandang lagi ke kedai yang bersebelahan kedai ibu bapa saya. Tempat duduk yang dipilihnya agak terpencil. Kebetulan, kedai saya lengang sedikit. Saya menapak menuju ke arah 'apek' tersebut.

'Uncle seorang je ke?' Saya melemparkan senyuman perkenalan. 
Dia mendongakkan kepala. 'Pak cik seorang je lah.' Dia membalas pendek. Saya terkejut. Saya fikirkan wajah tua yang uzur itu adalah berbangsa cina. Sangkaan saya meleset sama sekali. Malah, dia berbangsa sama seperti saya. Saya pantas menarik kerusi kosong yang sedia ada dan memperkemaskan kedudukan saya, betul-betul bertentangan dengannya. Mulai hari itu, saya 'berkawan' rapat dengannya.

     Tiada apa niat saya. Cuma, hati saya berasa belas melihatnya. Perasaan belas yang datang tanpa diundang. Dan doa saya, pabila ibu bapa saya berusia dan berumur kelak,akan ada orang yang berbuat baik kepada mereka seperti mana apa yang saya lakukan.

     Banyak perkara tentang pak cik tersebut yang saya ketahui. Hampir setiap hari saya berdialog dengannya. Saya seolah-olah teruja dengan kedatangannya. Hinggakan ibu bapa saya berasa hairan. Pak Cik Ali namanya. Lahir pada tahun 1930 dan semestinya terlebih dahulu makan asam garam daripada saya, malah semenjak dari zaman jepun lagi. Saya seolah-olah terlupa kata-kata orang ramai tentangnya. Yang saya pasti, setiap hari, RM 4 akan diinfaqkan untuk kucing-kucing jalanan. Jika dikira secara kasar, dalam sebulan belanja untuk kucing-kucing jalanan sahaja sudah menelan belanja sebanyak RM120! Saya terkagum sendiri. 

     Kisah rumahtangga yang hanya bertahan selama setahun diperdengarkan kepada saya. Tiada zuriat penyambung keturunan menyebabkan dia bersendirian. Dan Pak Cik Ali sering menceritakan tentang penemannya yang merupakan hanya kucing-kucing jalanan. Sungguh, demi Allah, hati saya belas mendengarkannya.

'Mesti pahala pak cik banyakkan sebab bela kucing [merujuk kepada kucing jalanan]'. Saya bersuara untuk menghilangkan perasaan sayu yang bertandang. Pak Cik Ali hanya tersenyum.
'Entahlah. Pak Cik pun tak tahu. Kadang-kadang pak cik geram, pak cik pukul jugak kucing-kucing ni sebab suka buang najis merata-rata.' Saya ketawa mendengarnya. Dan dia tersenyum suka.

     Perbualan kami berlangsung hampir setiap hari. Perbualan kami berkisar tentang pelbagai perkara. Kesihatan dirinya, perbelanjaannya dan juga makanan kegemarannya.
'Nak solat Dhuha seeloknya pukul berapa?' Pak cik Ali bertanya. Saya teruja soalan itu yang dilontarkan olehnya pada suatu ketika.
'Solat Dhuha ni, dalam pukul 8 keatas dah boleh buat dah.'. Pak cik Ali mengangguk-anggukkan kepalanya. Pak Cik Ali semakin rajin bertanya tentang solat sunat taubat, tahajjud dan sebagainya. Tidak tahu kenapa Pak Cik Ali senang dengan soalan-soalan begitu. Dan saya berkali kali ganda senang untuk menjawab soalan-soalannya.
     Mungkin kehidupannya yang bersendirian, tidak dipedulikan orang sekeliling membuatkan dia ketandusan tempat untuk melontarkan pertanyaan.


     Cuti semester telah berlalu. Saya khabarkan kepergian saya ke kampus kepadanya. Kepulangan saya ditanya pula olehnya. 'InshaAllah, bila free saya balik rumah'. Lelaki itu hanya menganggukkan kepala mengerti. Saya tersenyum.


Sudah lama saya tidak pulang ke rumah. Hati saya tergerak untuk menelefon ibu yang sudah lama tidak saya hubungi.


'Ain, mak nak bagitahu sesuatu ni.' Mak saya bersuara.
'Apa dia mak?'.
'Pak Cik Ali dah meninggal...' saya terkejut. 
'Betul ke mak?Ke salah orang?' saya bertanya kembali.
'Betul lah. Pak Cik yang selalu Ain sembang-sembang tu'. 


Sedih.
Saya sungguh sedih dengan pemergian pak cik tersebut.
Saya sudah tiada teman untuk bersembang.
Kedai runcit tersebut telah kehilangan pembeli tegar makanan kucing di setiap hari.
Dan yang paling penting, kucing-kucing yang berkeliaran telah kehilangan tangan yang memberi makan.


Walaubagaimana sekalipun kisah silam pak cik tersebut, itu bukan persoalannya. Saya merasakan keihklasan dari dirinya untuk menjadi insan yang lebih baik. Saya dapat merasakan keinginannya untuk menjadi hamba yang sebenar-benar hamba. Dan saya tahu, lelaki itu adalah insan yang baik. 


     Dan benarlah bahawa kita belajar dari kehidupan. 
Dan banyak perkara saya belajar dari kisah lelaki tua tersebut. 
Saya belajar untuk lebih menghormati dan mengasihi yang tua. 
Saya belajar untuk berbuat baik sesama insan. 
Saya belajar untuk berlaku ihsan kepada binatang yang juga merupakan makhluk ciptaan Tuhan. 
Dan yang paling penting, saya belajar bahawa tiada istilah 'terlambat untuk bertaubat' dan ...
bahawasanya kematian itu datang tanpa diundang.


[Sabahat, jom sedekahkan Al-Fatihah kepadanya, kerana mungkin dia tiada siapa yang hendak mendoakannya]


Catatan kenangan,
21012012
11.47 am
1 comment:

Razif said...

tersentuh dgn kisah ni...